Kak Pah Dedah Rahsia

'Panas Seminggu' oleh 'Joyah'  (Mingguan Malaysia: Pancaindera, 15 Januari 2012)

 

 

Joyah dah lama tak jumpa dengan penyanyi lagu Seri Dewi Malam ini, rasa-rasanya hampir dua tahun juga kami tak bertemu sejak menemubualnya di kediaman rasminya di Petaling Jaya, Selangor.

Joyah gembira dapat berjumpa Datuk Sharifah Aini bersama teman-teman sekerja baru-baru ini.  Ternyata biduanita ini masih mesra dan budi bahasanya memang tinggi seperti dahulu.  Kami berbual rancak dan bercerita tentang apa yang berlaku dalam industri rakaman negara.  Ada juga topik anak tunggalnya, Alif dan kisah pengajaran sewaktu umrah di Baitullah.

Tapi ada satu perkara yang buat Joyah teringin nak tahu tentang Kak Pah (panggilan mesranya).  Macam mana dia boleh aktif dan bertenaga sepanjang masa sedangkan dia sudah berusia lebih 50-an dan menghambakan diri dalam industri nyanyian lebih dari 40 tahun?

Bila ditanya, Kak Pah tersenyum dan terus bagi rahsianya.  Terus Joyah ambil buku nota dan pen, kenalah catat takut terlupa.  Kak Pah dedahkan yang dia sentiasa amalkan minum air daun pegaga yang dikisar bersama gula batu.  Selain itu, Kak Pah juga rajin minum air berkhasiat campuran daun saderi, epal hijau dan telur ayam kampung yang dikisar.

"Dua-dua minuman ini dah lama Kak Pah amalkan sejak zaman anak dara, bukan untuk kecantikan atau kesihatan saja tapi untuk keperluan seorang wanita," katanya.  Kalau begitu, Joyah nak ajak semua kaum sejenis Joyah jadikan tips awet muda Kak Pah sebagai amalan harian.  Badan sihat dan cergas walaupun usia sudah melebih setengah abad.