Karya muzik Baroque

Kembali Ke Menu Utama Info Muzik

Tahukah anda, muzik Baroque menjelaskan satu era dan set gaya muzik klasikal Eropah yang begitu digemari ramai dan tersebar meluas ke seluruh dunia sekitar tahun 1600 dan 1750.  Khabarnya, era ini adalah permulaan zaman kebangkitan Renaissance dan ia disusuli dengan era muzik klasikal.

Maksud sebenar perkataan 'Baroque' adalah 'mutiara yang tidak sekata' yang pada awalnya lebih cenderung menggambarkan keadaan seni binaan era itu.  Bagaimanapun, kemudian nama itu turut digunakan untuk muzik.

Muzik Baroque membentuk satu bahagian yang penting dalam perkembangan muzik klasikal memandangkan ia menjadi perhatian untuk tujuan ilmiah, persembahan dan hiburan halwa telinga.  Ia sering dikaitkan dengan komposer terkemuka seperti Claudio Monteverdi, Antonio Vivaldi, George Frideric Handel dan Johann Sebastian Bach.

Tempoh era Baroque turut memperlihatkan perkembangan tangga nada diatonik.  Ketika itu komposer dan penghibur lebih banyak menggunakan muzik hiasan yang lebih teliti dan kompleks, membuat perubahan pada notasi muzik dan membanggunakan teknik permainan instrumental yang baru. 

Muzik Baroque secara tidak langsung berjaya memperkembangkan saiz, julat dan betapa kompleks sesebuah persembahan instrumental, selain turut memperkenalkan opera sebagai satu genre muzik.  Kebanyakan terma dan konsep yang berasal dari era ini masih digunakan sehingga sekarang.

Muzik konvensional yang diterjemahkan sebagai Baroque melangkaui julat gaya yang lebih besar berikutan kawasan geografi luas, kebanyakannya di Eropah di mana karya yang dihasilkan berusia kira-kira 150 tahun.

Aplikasi penggunaan terma Baroque, yang mengikut terjemahannya bermaksud bentuk mutiara tidak sekata, secara relatifnya pada masa itu dianggap pembangunan paling terkini, ia mula digunakan oleh Curt Sachs pada 1919 dan hanya mula tersebar luas di tanah Inggeris sekitar 1940an. 

Sumber:  Bintang Popular (Berita Minggu - 25 Mei 2008, oleh Suzan Ahmad)